Thursday, March 22, 2007

Zlatan Ibrahimovic, Dagens Hjälte

Efter 200 dagar var bojkotten definitivt över.
Strax före klockan sju i går kväll anslöt Zlatan Ibrahimovic, 25, till det svenska landslaget igen.
– Han verkade tycka det var kul att vara tillbaka, säger landslagschefen Lasse Richt.
En efter en anlände bilarna från Heathrow under torsdagskvällen med svenska landslagsspelare från hela Europa till lyxiga och lantliga hotellet The Grove, strax norr om London.
Zlatan Ibrahimovic var en av de sista på plats med en flight från Milano.
– Jag talade med Zlatan när han kom i dag. Vi har inte setts sedan i september, men det kändes som vid vilken tidigare samling som helst, säger Lasse Richt.

Gick på nattklubb
4 september förra året tvingades Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson lämna landslagstruppen efter att de mot reglerna gått ut på en nattklubb i Göteborg.
– Jag tycker att första samlingen gick jättebra. Jag är inte inte orolig för att det inte ska gå bra, det enda jag oroar mig för är att det kommer handla allt för mycket om den här frågan (Zlatan), säger Richt och fortsätter:
– Vi har gjort som vanligt och inte behandlat frågan (Zlatans återkomst) på något sätt.
Något som upprepas av mediekontakten Thomas Saleteg:
– Lagerbäck har dragit ett streck över det som hände i höstas. Det gjorde han ju redan då. Det är inget som tas upp i lagets planering nu.

Bor i en flygel
Svenska landslaget har intagit en flygel på The Grove. I stort sett samma del som det engelska landslaget lämnat tidigare på dagen för att flyga till Israel och det väntande EM-kvalet där.
Svenska landslaget åt en middag och hade sedan ett första möte under torsdagskvällen.
– Förbundskaptenerna hälsade spelarna välkomna och gick igenom programmet för de närmaste dagarna. De
snackade igenom målsättningarna inför matchen på onsdag.
– Det är tre poäng som gäller, en maximal insats och försöka upprepa spelet från starten av EM-kvalet, säger Thomas Saleteg.
Men den här gången med stor sannolikhet med Zlatan i anfallet från start.

Styvnackad & stolt – men Zlatan är vår


Den förlorade sonen är hemma.
Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Sveriges landslag.
Nu återstår att se hur han tas emot i familjen Blågult.
Jennifer Wegerup
Jennifer Wegerup
Det tog på dagen ett halvår och en vecka. Sen checkade Zlatan Ibrahimovic in på femstjärniga The Grove i Hertfordshire och Sveriges mest omtalade och omskrivna bojkott var över.
Som en ödets ironi anlände vårt landslags mest hårdbevakade spelare till världens mest kameraövervakade land i stillhet.
Det är först i dag som ridån går upp på allvar för nästa akt i dramat Zlatan. För det hjälper inte hur Lagerbäck & Co försöker tona ner och avdramatisera Zlatans återkomst. Den är och förblir, åtminstone inledningsvis, huvudnumret på den här landslagssamlingen.

Går inte att blunda
”Skriv aldrig om uteliggarna på Londons gator, det har så många gjort”. Det rådet fick jag när jag blev korrespondent i London. På samma sätt menar landslagsledningen att vi journalister ska sluta ”tjata om Zlatan”. Men det går inte att väja för honom, lika lite som man bara kan blunda och gå förbi tiggarna. Låtsas att man inte ser, bara för att något svårhanterligt och ibland rentav obehagligt.
Zlatans återkomst kan inte gäspas bort. Visst: han är stolt, han är styvnackad, han är svår. Men han är vår. Och det ska vi, som är ett litet fotbollsland, vara lika glada som tacksamma för. Vi vet väl alla hur refrängen går: ”Världen är så stor, så stor, Lasse, Lasse liten...”.
I den stora världen, i den stora fotbollsvärlden är Zlatan Ibrahimovic inte bara stor. Han är en av de största.
Därför kommer frågorna i dag att handla om Zlatan. Den viktigaste frågan som jag tagit med mig hit till ett gråkallt London kommer från Zlatans Milano. Vad är det han upplever där som han inte känner i landslaget?

Otrygg värld
Många är de svenska spelare som ofta pratar om hur roligt det är på landslagssamlingarna. I en otrygg och obeveklig proffsvärld tycks de uppleva landslaget som ett återbesök i barndomshemmet. Mammas köttbullar och en stunds lek på gården med de gamla polarna.
För Zlatan verkar det vara tvärtom. När det skurit sig med landslaget har han istället funnit sin harmoni i mäktiga Inter - på den topp där det blåser så hårt att många inte ens tar sig halvvägs.

”Ibra är trygg här”
Alla de italienska fotbollsexperter jag talar med ger samma förklaring:
”Ibra är trygg här”.
Pietro på Il Messaggero berättar om hur några kollegor på en flygning från Dubai suttit med Zlatan.
”Ibra pratade italienska hela tiden. Men på presskonferenserna blir det ännu ibland en del engelska. Jag tror att han måste känna sig säker för att kunna våga”.
Gazzetta dello Sports Inter-reporter Mirko Graziano berättar gärna om hur Zlatan i Inter snabbt blivit omklädningsrummets mittpunkt.
”Han är populärast av alla. Han skämtar och bjuder på sig själv. Jag tror att han är trygg här”.

Hänger på honom själv
Trygghet. Så enkelt kan det också uttryckas. Den utveckling Zlatan i Inter genomgått som spelare hade inte kommit utan den utveckling han genomgått som människa.
Nu är Milano utbytt mot London, Appiano Gentile mot Arsenal Training Centre och Mancini mot Lagerbäck. Och, viktigast av allt, de blåsvarta lagkamraterna är bytta mot blågula.
Likväl tror och hoppas jag att Zlatan kan återfinna sin trygghet och glädje även i landslaget. Det hänger också på honom själv; man måste vara två för att dansa tango.
Säkert kommer Lagerbäck och Zlatan att även framöver stundtals ha svårt att hålla samma takt. Men Zlatan är tillbaka på dansbanan igen. Det är det viktigaste.

No comments:

 
Kvalitetskatalog.se - Svenska kvalitetssidor