Monday, March 19, 2007

Ta det lungt med ert kreditkort

Stulet kreditkort för några kronor


Den som är på jakt efter ett kontonummer, kreditkort eller personnummer behöver inte gå längre än till ett chattrum på Internet. Och priserna är inte högre än några kronor, visar en färsk undersökning från ett amerikanskt säkerhetsföretag.

Ett amerikanskt kreditkort går på en dollar, medan ett brittiskt kostar två dollar och tillgång till någons internetbank kostar 300 dollar.

Det visar en genomgång av chattsidor på Internet som det amerikanska internetsäkerhetsföretaget Symantec har genomfört under de senaste sex månaderna, skriver Financial Times.

Enligt undersökningen finns hundra, om inte tusen, internetsidor där handel med stulna kontokort och personuppgifter utförs.

– Vi ser bara toppen på ett isberg. Problemen är troligtvis större än de som vi har fångat upp genom vår undersökning, säger Dean Turner, som är senior researcher på projektet.

Några av prisuppgifterna som kom fram i undersökningen är förvånande. Exempelvis såldes kreditkort för bara några kronor, medan ett konto i online-rollspelet World of Warcraft kostar 10 dollar.

Dean Turner på Symantec säger att priserna reflekterar hur troligt det är att köparen kan använda sig av sitt inköp. Kreditkort är så strikt kontrollerade att ett stulet kortnummer bara kan användas några dagar eller bara timmar, medan rollspelskonton inte är föremål för samma kontroll.

Symantecs affärsidé är att erbjuda lösningar för att skydda företag och privatpersoners datasystem. Företaget har sitt säte i Karlifornien, och verksamhet i 40 länder, däribland Sverige.

No comments:

 
Kvalitetskatalog.se - Svenska kvalitetssidor