Thursday, April 12, 2007

Näbbkängor På 70-talet var det "mode"Näbbkängor, troligen också vanligt förekommande på samer.

Det var naturligtvis inte gemene mann som dressade upp i detta utan råproggarna. Helst skulle man ha små runda brillor av John Lennon typ även om man inte hade synfel (bågar av fönsterglas). Militärbyxor av den svenska gröna modellen bars med fördel också instoppade i näbbkängorna. På sin fjällräven hade man givetvis en uppsjö av rockmärken, tex "Nej till kärnkraft!", Lenin och en röd stjärna.


Angående palestinasjalar skriver Wikipedia följande:

I Europa har palestinasjalen blivit populär i politiska kretsar och flera organisationer på vänsterkanten använder dem flitigt. Många ungdomar använder emellertid palestinasjalar bara för att de gillar deras utseende, utan att inse att de har en politisk innebörd.

Vissa efterkonstruktioner gör gällande att färgerna har en betydelse. Exempel är att svart-vit skulle betyda anarkism eller Palestinas frihet, att röd-vit skulle stå för kommunism, grön-vit för veganism och lila-vit för feminism. Den sistnämnda existerar inte i mellanöstern. Resterande är mestadels en modefråga, även om man kan se vissa mönster i t.ex. Palestina, där marxist-leninistiska PFLP använder mestadels röd-vita palestinasjalar och Hamas använder grön-vita.
Vad jag vet så är den röd-vita sjalen inte från Palestina utan från Syrien. Dessa sjalar är inget annat än folkdräkter från olika regioner från mellanöstern, ungefär som de svenska "knätofs"-dresserna som finns i Sverige (fast inte lika rebelliskt och coolt förstås). Hur som helst är det bara att knalla in i en vanlig vänsterorganisations bokhandel/café för att köpa en palestinasjal även idag.

1 comment:

Koselig koselig said...

Hei du - jeg er vokst opp i Finnmark (Nord-Norge) og jeg kan huske slike sko som det her ble brukt av samer faktisk :)

Roligt å se igjen :)ha en fin dag

 
Kvalitetskatalog.se - Svenska kvalitetssidor